Jesteśmy jedynymi dystrybutorami Kocbek w Polsce

Pomysł na markę Life Quelle powstał po naszej wizycie w Olejarni Kocbek w Słowenii. W trakcie spotkania z właścicielem panem Gorazdem Kocbek mieliśmy okazję spróbować kilku rodzajów tłoczonych tam olejów. Smak jakiego doświadczyliśmy zrobił na nas wielkie wrażenie, dlatego postanowilismy podzielić się nim z Państwem w Polsce.

Na codzień kierujemy się zasadą, by dostarczać Państwu to, co sami stosujemy. Oprócz walorów smakowych oleju z pestki dyni, powszechnie wiadomo, że ten dar natury oferuje również liczne właściwości prozdrowotne. Począwszy od bogactwa witamin i minerałów, po korzystny wpływ na trawienie, skórę, odrobaczanie naszych dzieci, a nawet problemy z prostatą.

Dla nas szczególnie miłym zaskoczeniem było to, że jego dodatek w kuchni został doceniony przez dzieci, które lubią sałatki z jego dodatkiem.

Na świecie jest 825 odmian dyni, jednakże tylko jedna odmiana pestki dyni nadaje się do produkcji oleju. Dynie, których używamy do produkcji naszego oleju z pestek dyni dojrzewają w zdrowym, naturalnym środowisku.

Olej z pestek dyni, znany również jako fontanna młodości, zawiera witaminy, pierwiastki śladowe, karotenoidy, rzadkie aminokwasy i wiele innych ważnych dla naszego zdrowia substancji.

OLEJ Z PESTEK DYNI tłoczony na gorąco

Tradycyjny proces produkcji. Proces tłoczenia na gorąco nadaje olejowi charakterystyczny ciemny kolor i lepkość oraz bogaty aromat i intensywny smak.
Metody, których używamy do produkcji naszego tłoczonego na gorąco oleju z pestek dyni są dziś takie same jak w 1929 roku. Proces produkcji oleju przy minimalnej ingerencji pozwala zachować bogactwo naturalnych pestek dyni.
W przypadku tłoczenia na gorąco pierwszym etapem jest zmielenie nasion, a następnie dodanie niewielkiej ilości wody. Po kilku minutach prażenia nasiona są podgrzewane do temperatury między 100°C a 110°C, woda odparowuje, a nasiona zaczynają wydzielać olej.
Woda zapobiega spalaniu się nasion, co pozwala na produkcję najczystszego oleju. Nasiona są następnie przepuszczane przez prasę.
Na 1 litr oleju tłoczonego na gorąco potrzebujemy średnio 3 kilogramów nasion lub około 33 dyni. Cały proces zajmuje około godziny i 15 minut. W ciągu godziny produkujemy do 17 litrów oleju.

OLEJ Z PESTEK DYNI TŁOCZONY NA ZIMNO — unikalny na rynku

Tradycyjny proces produkcji. Proces tłoczenia na gorąco nadaje olejowi charakterystyczny ciemny kolor i lepkość oraz bogaty aromat i intensywny smak.
Metody, których używamy do produkcji naszego tłoczonego na gorąco oleju z pestek dyni są dziś takie same jak w 1929 roku. Proces produkcji oleju przy minimalnej ingerencji pozwala zachować bogactwo naturalnych pestek dyni.
W przypadku tłoczenia na gorąco pierwszym etapem jest zmielenie nasion, a następnie dodanie niewielkiej ilości wody. Po kilku minutach prażenia nasiona są podgrzewane do temperatury między 100°C a 110°C, woda odparowuje, a nasiona zaczynają wydzielać olej.
Woda zapobiega spalaniu się nasion, co pozwala na produkcję najczystszego oleju. Nasiona są następnie przepuszczane przez prasę.
Na 1 litr oleju tłoczonego na gorąco potrzebujemy średnio 3 kilogramów nasion lub około 33 dyni. Cały proces zajmuje około godziny i 15 minut. W ciągu godziny produkujemy do 17 litrów oleju.